D`ale zaharului

Edulcoranti naturali cu putere mare de indulcire:

•  Brazeina – substanta de natura proteica, extrasa dintr-o planta care creste in vestul Africii si are putere de indulcire aprox. 2000, gust dulce foarte persistent

•  Curculina – este o proteina extrasa din fructele de Curculigo latifoliasi are putere de indulcire aprox. 550, gustul dulce se dezvolta lent si dureaza cateva minute. O caracteristica foarte interesanta a curculinei este reaparitia gustului dulce daca, dupa consumarea unui produs care contine aceasta proteina, subiectul bea apa. Daca in locul apei se foloseste o solutie foarte diluata de acid citric gustul dulce se accentueaza.

•  Filodulcina – se extrage din frunzele plantei Hydrangea si are putere de indulcire intre 250 si 400, gustul dulce se dezvolta lent si este foarte persistent. Filodulcina se foloseste in mod traditional in Japonia pentru indulcirea ceaiului.

•  Glicirizina – se extrage din radacina plantei Glycyrrhiza glabra (lemn dulce) si are putere de indulcire aprox. 50; gustul dulce este parazitat de o componenta reziduala persistenta; imbunatatirea gustului se poate realiza prin combinatii cu lactoza sau sorbitol. Glicirizina se comporta bine in produse precum caramelele, ciocolata, inghetata, guma de mestecat si in diverse siropuri.

•  Hernandulcina – se extrage din Lippia dulcis si are putere de indulcire intre 1000 si 1200, gustul dulce este afectat de o componenta rreziduala amara.

•  MiraculinaSynsepalum dulcificum produce fructe de pădure care, atunci când sunt ingerate, modifică gustul alimentelor acre (cum ar fi lămâia), substituindu-l cu gustul dulce. Acest efect se datorează miraculinului, utilizat în scop comercial ca substituent pentru zahăr. provine din fructele elipsoidale de circa 2 cm diametru ale unei specii de arbust tropical, sapotierul . Este insolubila in apa. Pentru pastrarea gustului dulce fructele trebuie congelate. Numele mirraculinei provine de la modul in care modifica perceptia gustului acru. Dupa ce se consuma un fruct continand miraculina, produsele acide cu gust acru sunt percepute ca avand un gust dulce foarte pronuntat.

•  Monelina – este o proteina extrasa din frunzele plantei Bace de Nigeria . Stabilitatea monelinei in produsul natural este foarte redusa, pentru pastrarea gustului dulce fructele trebuie pastrate la o temperatura sub 20 o C. Puterea de indulcire a monelinei este intre 1500 si 2000, gustul dulce este de calitate buna, fara componenta reziduala amara.

•  Osladina – este extrasa din rizomii plantei Polypodium vulgare , puterea de indulcire poate ajunge pana la 3000. Este o planta cu un grad de toxicitate destul de ridicat.

•  Perilartina este o oxima izolata din uleiul extras din Perrila Nakemonsis Deone si arre puterea de indulcire de aproximativ 2000.

•  Steviozinul – este extras din frunzele plantei Stevia Rebaudiana , originara din America de Sud si are putere de indulcire aproximativ 300. Gustul dulce este afectat de doua componente reziduale, una amara si una astringenta. Nu este folosit in aplicatii comerciale.

•  Taumatina (E 957) – este extrasa din fructul plantei Thaumatocus Danielli („fructul miraculous de Sudan„), carre creste in Ghana , Zair , Sudan si Togo . Puterea de indulcire este cuprinsa intre 1400 si 2200. Gustul dulce se caracterizeaza printr-o persistenta deosebit de mare si este afectat de o nuanta parazita. Se foloseste la produse zaharoase, gemuri, inghetata si guma de mestecat.

 

 

Anunțuri

Despre doctorul plantei
Dintr-un colt de Univers mirosim ca sa privim, auzim ca sa-ntelegem..prin, cu si despre plante...!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: